DISCIPLINEs binnen één familie

Peter Bertus

Peter Bertus (1944-2018 Maastricht) volgde de kunstnijverheidopleiding Artibus in Utrecht (oa etsen bij Fred Koot en tekenen/schilderen bij Bellaert) en werkte bij grafisch ontwerper Cornelius van Velsen in Hilversum (illustraties, affiches, boekomslagen) om vervolgens in 1962 terug te keren naar zijn geboortestad Maastricht om daar verder te studeren (etsen en lithograferen) aan de toen in de belangstelling staande Jan van Eyckacademie (Ko Sarneel, Hub Levigne, Han Seur). Hij trouwde met keramiste Chris Roovers en kregen vier kinderen: Andrea (grafisch ontwerper), Olivia (textiel ontwerper), Artemisia (gevestigd op IJsland) en Gilles.

Vrij lange tijd heeft Peter, met onderbrekingen, gewerkt als illustrator voor dagblad De Limburger (1977-1995). Verder was hij aan het voormalige CCV (later Kumulus) verbonden als docent tekenen en schilderen. Reizen is altijd een belangrijke inspiratiebron voor zijn werk geweest. Met openbaar vervoer, kris-kras door Europa, van noordelijk gelegen streken als IJsland, Schotland en Noorwegen tot zuidelijke gebieden als de hoge Atlas, Ronda en de Griekse eilanden. Vaker ging hij met het hele gezin naar Cornwall en Bretagne. Altijd vergezeld van aquarel-en tekenspullen. De vele musea, de steden en dorpen, de landschappen inspireerden het waarnemend oog, de tekenende hand, meegedragen in het geheugen, in het hart gekoesterd, voedsel voor de nieuwe dingen die in het atelier gemaakt werden.

www.peterbertus.nl

Chris Roovers

Chris Roovers (1952 Maastricht) is na haar opleiding aan de Academie voor Beeldende Vorming Amersfoort (1970 1974) teruggekeerd naar Maastricht.

Ze heeft vanaf 1975 geëxposeerd met keramiek en aquarel.

Chris werkt met klei.  Aardewerk,steengoed. Keramiek als eeuwenoud gegeven, klei een te bezielen substantie. Met als motivatie het naar buiten brengen van een innerlijke vormtaal. Het verwerken van indrukken die belevenissen en geliefde personen achterlaten.

Overwegend bouwt ze het werk met de hand op. Soms met gebruik van mallen als hulpmiddel. Meestal unica. Bij klein seriewerk is ieder object toch eenmalig, ook vanwege het spel met glazuur en de plaats in de oven.

Chris geeft cursus in keramiek in haar atelier op de Pastoor Kribsweg 14.

www.chrisroovers.nl

Andrea Bertus

Andrea Bertus (1977, Maastricht) studeerde in 1999 af aan de Academie voor Beeldende Kunsten Maastricht, richting Visuele Communicatie. Na haar studie begon ze freelance bij grafisch ontwerper Geert Setola en sindsdien werkt ze als zelfstandig grafisch vormgever. Buro Bertus is een klein en persoonlijk bureau in Maastricht. Ze werkt voor ontwerpers, fotografen en architecten, yogastudios, culturele organisaties, de zorgsector, scholen en universiteiten. Andrea streeft in haar werk als ontwerper naar een heldere manier van vormgeven, in kleur, in typografie, in vorm. Met oog voor verfijning, voor detail…. Dat is ook terug te zien in haar vrije werk (aquarel op papier, olieverf op doek). Studies in kleur, denken in kleur, waarbij ritme, transparantie en gelaagdheid een belangrijke rol spelen.

Opgeleid als grafisch ontwerper maar opgevoed door beeldend kunstenaars, opgegroeid in ateliers en altijd omringd geweest door makers. Andrea zou zichzelf de komede jaren graag meer zien als ontwerper zonder vaste discipline. Dat was eigelijk op de academie al zo, en dat geldt 25 jaar later nog steeds.

www.burobertus.nl

Olivia Bertus

Als textiel vormgever ontwerpt en maakt Olivia heel uiteenlopend werk. Herkenbaar door een combinatie van dessins, kleur & functionaliteit. De dessins worden handmatig getekend in een schetsboek. Daarna volgt een digitale nabewerking waarbij het handmatige karakter behouden blijft. Deze uitgewerkte patronen worden toegepast op stoffen en behang. In de zeildoek tassen zijn ze aan de binnenkant verwerkt. In de interieur producten kun je er niet omheen. Alle producten worden gemaakt door Olivia in haar atelier in Maastricht. Ze verkoopt haar werk in haar atelier winkel, online shop en via een paar geselecteerde winkels in Nederland, Duitsland en Japan.

Olivia Bertus (1979 Maastricht) studeerde textiel toegepast aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Maastricht. Daarna is ze als zelfstandige aan de slag gegaan. Haar liefde voor kleur en dessin paste ze vanaf het begin toe in haar producten. Naast het ontwerpen en maken van dessins en textiele producten voor haar eigen label werkt ook in opdracht voor particulieren en bedrijven.

www.oliviabertus.nl

DISCIPLINEs binnen één familie
Schuiven naar boven