Suus Elkink

(Helmond, 1967)

Suus Elkink werd geboren in 1967 te Helmond (Noord-Brabant), waar ze ook als kind opgroeide. Na de lagere schooltijd en middelbare school volgde ze een MBO-opleiding aan de Modevakschool en vervolgens ging ze naar het HBO voor de opleiding tot Leraar Handvaardigheid en Textiele Werkvormen.

Na het behalen van haar leraarsdiploma werkte Suus heel kort in het onderwijs (‘een blauwe maandag’) en ging zij  vervolgens aan de slag bij een bedrijf in Venlo als vormgever van attracties voor pretparken zoals De Efteling en Duinrell). Voor die attracties maakte zij beelden uit blokken polyurethaan, die daarna gelamineerd werden en een coatinglaag kregen om vervolgens door Suus gedecoreerd te worden. 

Na ca. 6 jaar besloot Suus met dit werk te stoppen omdat dit niet meer te combineren viel met de zorg voor haar kinderen, alsook omdat het werken met polyurethaan nogal ongezond bleek te zijn vanwege de gassen die vrij komen bij het snijden en zagen in de blokken. 

Suus ging vanaf 1996 thuis aan de slag, kocht een ets-pers en legde zich gedurende een periode van ca. 15 jaar toe op het maken van grafisch werk, met name etsen, maar ook monotypes.

Ets: De schone zwemsters

Op haar 40e besloot Suus het roer om te gooien en driedimensionale beelden te gaan maken, eerst van steen, daarna van brons. Het maken van bronzen beelden bleek echter nogal duur en op advies van de inmiddels overleden beeldend kunstenaar Guido Ancion uit Bingelrade stapte Suus over op het maken van keramische beelden, veelal uit grove chamotteklei. De interesse voor het werken met klei was er al eerder, want keramiek was ook haar afstudeerwerk aan de lerarenopleiding. 

Het eerste beeld in keramiek dat Suus maakte. Zij mocht dit stoken in de grote oven van Guido Ancion (helaas overleden kunstenaar uit Bingelrade), die haar aanspoorde om in keramiek te gaan werken.

Kenmerkend voor het keramisch werk van Suus is dat haar beelden niet geglazuurd zijn, maar doorgaans beschilderd. Het glazuren is nl. een chemisch proces en volgens Suus een vak apart dat een aparte deskundigheid vraagt. Zij maakt wel haar beelden glad door deze na de vormgeving te polijsten; daarna worden de beelden gebakken om ze dan eventueel te beschilderen met acrylverf. 

Inmiddels waren en haar gezin vanwege het werk van haar echtgenoot verhuisd naar Schinveld (toen gemeente Onderbanken, nu gemeente Beekdalen). Tot haar eigen verrassing kreeg Suus in 2012 een opdracht van het gemeentebestuur van Onderbanken om een groot beeld te maken bij de afronding van een project rondom de overkluizing van de Rode Beek (zie foto links hieronder), alsook een op de bruggen over die Rode Beek (foto rechts).

In het keramisch werk van Suus is vaak nog steeds haar grafische achtergrond te herkennen. Het lijkt als het ware alsof ze haar beelden tekent. Betoverende ogen, speelse verhoudingen van het menselijk lichaam en markante handen vormen haar signatuur.

Geïnspireerd door haar dagelijkse omgeving tracht Suus met elk kunstwerk een dialoog te creëren tussen vorm, emotie en de observerende toeschouwer. De beelden van Suus  fungeren als een soort dagboek; elk heeft zijn eigen verhaal, een expressie van haar reis in de wereld van kunst en emotie.

Suus is momenteel woonachtig in Elkenrade, vlakbij Wijlre. Zij is lid van de Limburgse Kunstkring en exposeert regelmatig samen met andere beeldende kunstenaars, o.a. in een pand in Maastricht dat gezamenlijk gehuurd wordt en ingericht wordt als kunstgalerie (binnenkort aan de Stationsstraat 60 te Maastricht).

‘Moeder en kind’
Beeld ‘Stil’
Suus Elkink
Schuiven naar boven