Emilia Hauser

(Heerlen, 1950)

Emilia Hauser werd geboren te Heerlen in 1950 en woonde in haar kindertijd en jeugd in Heerlen-centrum. Al op jonge leeftijd liet ze haar talent voor tekenen zien; bij inzendingen van school voor kunstzinnige wedstrijden werd heel vaak haar werk geselecteerd.

Al vroeg wist zij ook al wat ze later wilde gaan doen: iets in de kunst. Na de lagere school ging ze naar het gymnasium, maar toen ze zich realiseerde dat die schoolroute wel lang duurde voordat ze naar de kunstacademie kon gaan, stapte ze over naar de MMS om vervolgens verder te gaan studeren aan de Academie voor Beeldende Kunst te Maastricht – al was ze verbaasd dat haar doorgaans strenge vader daar vrij gemakkelijk toestemming voor gaf.

Na de opleiding aan de kunstacademie ging zij als illustrator werken bij een dagblad en enkele uitgeverijen. Het werk dat ze daar deed was echter steeds het uitvoeren van opdrachten die min of meer gesloten waren en weinig ruimte boden voor haar eigen creativiteit.

Op haar 30e besloot ze daarom met dit werk te stoppen en zich volledig te storten op het zelf maken van kunstwerken en dan met name het aquarelleren.

Emilia heeft zich in de loop der jaren steeds verder verdiept in het maken van aquarellen en hecht zeer aan vakkundigheid op het gebied van kunst, in het algemeen, maar zeker ook specifiek betreffende de aquarel- techniek.

Wat haar aantrekt in het maken van aquarellen is met name de intensiteit alsook de vervloeiing van kleuren: expressieve tinten die in elkaar overgaan.

Wat het aquarelleren daarnaast bijzonder – en tevens zo moeilijk – maakt is dat het neerzetten van het penseel in één keer goed moet zijn: erover heen schilderen (zoals bij olie- of acrylverf) is niet mogelijk.

Emilia beschouwt zichzelf als doelgericht, de focus richtend op één bepaald doel. Net zoals ze al vroeg heel duidelijk de richting van de kunst koos, is ook de gerichtheid op het maken van aquarellen en zichzelf daarin verder bekwamen heel duidelijk merkbaar.

Die doelgerichtheid geldt ook voor haar privéleven: ze nam zich vroeger voor om schilderend door het leven te gaan, te gaan wonen in het buitengebied, in de natuur en met een grote tuin en wilde graag een groot gezin. Dat laatste is met 3 kinderen redelijk gelukt, de eerste twee doelen heeft ze tot haar grote voldoening en vreugde behaald. Emilia woont sinds vele jaren in het dorp Eckelrade waar zij en haar echtgenoot een voormalig boerderijtje – met grote tuin – hebben gerenoveerd.

In haar boerderijwoning heeft ze ook ruimte voor zowel haar atelier alsook een kleine galerie. Hier heeft ze ook een kunstuitleen gestart: mensen kunnen kunstwerken van haar tijdelijk huren. Daarmee heeft ze inmiddels een grote klantenkring opgebouwd.

De aquarellen van Emilia Hauser kenmerken zich door diepe, prachtige in elkaar overgaande kleuren, doorgaans  fel en krachtig aangebracht. Zij staat bekend om de uitvergroting van bloemen, vaak een enkele bloem, rond, beeldend en vrouwelijk. Maar ook schildert zij landschappen en stadsbeelden met lijnen, kleuren en de sfeer van de onaangetaste wereld waarin we leven. Al wandelend en schetsend ontstaan deze aquarellen, ter plekke of in haar atelier. Emilia schildert in verstaanbare taal.

Emilia Hauser
Schuiven naar boven