Abstract op doek in in hout / Bettie Willems

OVER BETTIE WILLEMS

Betty Willems werd geboren in mei 1940, vlak na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Wanroy (Noord-Brabant) was haar geboorteplaats, maar zij groeide op in het nabij gelegen dorp Mill. Zij was de oudste van 6 kinderen in het gezin.

Na een reeks verschillende woonplaatsen, zowel in haar jeugd als vanaf haar huwelijk, kwamen Bettie en haar echtgenoot – vanwege diens werk – in 1979 in Meerssen wonen. Inmiddels woont ze dus al 45 jaar in Meerssen. 

Als kind had ze al een kunstzinnige inslag, maar in het gezin waar ze opgroeide was daar geen interesse voor. Haar ouders hadden een zelfvoorzienende slagerij – mét veehouderij en slachterij – en hadden graag gezien dat Bettie in de zaak zou komen.

Dat was echter niets voor Bettie. Ze volgde de opleiding voor maatschappelijk werker aan de Sociale Academie te Eindhoven en ging daarna werken aan de Mater Amabilisschool te Boxmeer. Toen haar kinderen groter waren, volgde ze de bijscholing aan de Sociale Academie in Amsterdam. Na de verhuizing naar Meerssen volgde ze de cursus  psychodrama-docent.

Later werd Bettie beleidsmedewerker voor emancipatie en educatie bij de Provincie Limburg.

In 1988 ging Bettie schilderlessen volgen bij de toen bekende Limburgse kunstschilder Jan Nelissen; dat bleef ze meer dan 20 jaar doen. Ook ging ze jarenlang in de leer in het atelier bij Eric de Jong en later in het atelier van Oene van Zwieting.

Ze ontwikkelde een eigen stijl in het schilderen met acrylverf: meestal abstract georiënteerd, gelaagd en in kleurgebruik passend bij het onderwerp.

Haar inspiratie haalt ze doorgaans uit de verre reizen die ze maakt. In het verleden reisde Bettie naar o.a. Zuid-Amerika (Argentinië, Peru, Chili en Ecuador), het Verre Oosten (Japan, China, Indonesië), Uganda, Nepal en IJsland. De kleuren uit die

landen zijn terug te vinden in haar schilderijen, welke eigenlijk abstracte impressies zijn van haar ervaringen en waarnemingen tijdens haar reizen.

Bettie werkt ‘van binnen uit’: het beeld vormt zich terwijl ze voor het doek staat; ze schildert intuïtief en er ontstaat dan ‘iets herkenbaars’ dat ze de moeite waard vindt om uit te werken. 

Bettie signeert haar werk met haar pseudoniem ‘BILMS,  de B van haar voornaam, gevolgd door een deel van haar achternaam.

Ze was meer dan 20 jaar lid van de Limburgse Kunstkring. Jaarlijks deed zij mee aan de grote groep tentoonstellingen  in heel Limburg en België. In het kader van het 100-jarig bestaan van de Limburgse Kunstkring deed zij mee aan “Kunst in de openbare ruimte”.

Een groot werk van haar hangt in de hal van het verpleegtehuis Beukeloord te Meerssen.

Enkele grote solo-tentoonstellingen:

  • In 1995 exposeerde zij in het gemeentehuis van Meerssen.
  • In 2019 was van haar werk een overzichtstentoonstelling in het gemeentehuis van

Simpelveld.

IMG_2391.jpg
Abstract op doek in in hout / Bettie Willems
Schuiven naar boven