Abstract op doek en in hout / Foris van de Voort

OVER FLORIS VAN DE VOORT

Floris van de Voort is de zoon van Bettie Willems, de andere exposant. Hij werd in 1969 geboren te Den Bosch waar zijn ouders toen woonden. In 1979 verhuisde het gezin naar Meerssen, Floris was toen 10 jaar oud.

Na zijn basisschool- en middelbare schoolperiode in Maastricht en Meerssen ging hij in 1989 studeren aan de Landbouw Universiteit te Wageningen; hier volgde Floris de opleiding Tropische cultuurtechniek, gericht op rurale irrigatie- en drinkwatervoorzieningen. Hij werkte tijdens zijn studie in Burkina Faso, en Uganda.

Omdat hij na de afronding van de opleiding geen baan kon vinden in zijn vakgebied besloot hij zich om te laten scholen in de Informatietechnologie (ICT). Hij is lange tijd programmeur in de legacy systemen van Nationale Nederlanden en DLL geweest.

Na een carrièreswitch werkt Floris bij een bedrijf dat klanten helpt bij het naleven van de regels en voorwaarden voor het gebruik van Röntgenapparatuur. Hij helpt de klant bij de administratie van de dossiers in het kader van de Kernenergiewet.

Tijdens de periode dat hij in Wageningen woonde kwam Floris via het cultuurprogramma van die stad in  aanraking met de cursus houtbewerking. Hij kreeg in 2006 les bij docent/kunstenaar Herman Hofmans.

Zijn interesse in het maken van houten sculpturen groeide. Gaandeweg maakte hij steeds meer houten sculpturen. Meestal is zijn werk abstract en een enkele keer meer figuratief. Zijn beelden kenmerken zich veelal door een gladde vorm en een zekere elegantie.  

Soms werkt Floris vanuit een schets, waarna hij bij de bewerking van het hout een eigen weg in gaat. Ook komt het voor dat de vorm van het hout waarmee hij werkt hem inspireert en werkt hij verder uit wat hij al in het ruwe stuk hout ziet. Al werkende ontstaat er ‘iets’ dat hij de moeite waard vindt om verder uit te werken.

Floris werk in allerlei soorten hout. Hij gebruikt wat op zijn weg komt. Vaak krijgt hij hout, soms koopt hij hout bij de houthandel. Omdat hout vrij duur is maakt Floris soms ook heel praktische keuzes, zoals het op elkaar plakken van delen van een afgedankte eikenhouten tafel om die vervolgens te gaan bewerken.

Clip                                               

Nefertite

Flamengo

Abstract op doek en in hout / Foris van de Voort
Schuiven naar boven