Berend J. Vonk – Schilderijen – Grafiek – Illustraties – Striptekenaar – Cartoonist

EXPOSITIE OOGMERK

 

Berend J. Vonk zoekt de spanning op van het beeld in zijn atelier. In de waan van de dag zoekt hij de absurditeit op en die legt hij vast in zijn schilderijen, tekeningen , muziek en performances.

Hierbij is het proces van wisselwerkingen belangrijk; tussen zijn linkerhand en zijn rechter hersenhelft – het 8 uurjournaal en zijn ongeremde fantasie – het bewustzijn en de intuïtie – Kunstenaar en publiek. Dit lijdt tot verassende beelden met nooit dezelfde uitkomst.

In EXPOSITIE OOGMERK nodigt vonk ons uit om door zijn blik de wereld te zien. Vonk schuwt tragiek, drama en  absurdisme niet! In het perifeer zicht wacht vaak ongemak.

Bij het ontstaan van een beeld vindt door eerder genoemde factoren een “Vonk” filtering van primaire prikkels plaats ( merk )met als resultaat een werk waar Berend J. graag samen met de toeschouwer op zoek gaat naar de bedoeling (Oogmerk )

 Het werk is daardoor nooit af en nodigt uit tot heerlijke , persoonlijke bespiegelingen en feedbacks.

 

 Kunstenaar, cartoonist , striptekenaar, illustrator en zanger Berend J. Vonk. ( 1962, Ubachsberg. )

studeerde monumentale vormgeving aan de BK Maastricht met accent op grafiek, hout- en linosnede.

 In 1992 won hij De Ilse Frankenthal grafiekprijs voor de houtsnede ”Er is een god die brakende jongens begrijpt”.

 In 2014  had Vonk een overzichtstentoonstelling van autonoom werk 1987-2014 getiteld “ Vonk ,de vermetele jaren” in kunstencentrum Kus te Heerlen.

 Vanaf begin jaren negentig worden zijn cartoons en illustraties gepubliceerd in o.a Algemeen Dagblad, De Limburger , Financieel Dagblad, Vrij Nederland, VPRO Gids ,Zone 5300, Filosofie Magazine ,Binnenlands Bestuur, Villa Media, AdValvas en Dagblad Trouw.

In 1997 won hij de illustratieprijs van het fonds voor de kunsten Amsterdam.

 Zijn stripboek “In de val Jeanette” kwam binnen  met stip op nummer 99 van de lijst “ Beste stripboeken aller tijden” na een lezersenquete van het tijdschrift Zozolala.

 In 2009 werd “ Avonturen , avonturen ” verkozen tot beste literaire stripboek.

In 2017 maakte Vonk samen met een stripcollectief het boek “Grenzenloos “met waargebeurde verhalen uit de Euregio.

  Vonk nam hier het verhaal van de veerman uit Geulle voor zijn rekening. Veerman Willem Thijs zette net na WO1 een gevluchte Duitse krijgsgevangene over en gaf hem een kaartje voor de trein van Meerssen naar Cuxhaven ,terug naar huis.

 In 2018 verscheen de buitengewoon onaangename gothic roman van Joris van Os. Vonk leverde de naargeestige illustraties.

Voor het “beeldboek” De fatale reis van de Neverthought ,het relaas van een desastreuze poolreis  eind 19de eeuw,  ontving hij de Small press award 2022.

Het stripboek “De familie die te veel wist” is dit jaar verschenen.  

Vonk Zit ook in visueel beeldverslagtrio De TekenkingZ .

Samen tekenen zij live op locatie voor instellingen en bedrijven.

Berend J. was tevens de zanger van de legendarische band De sufgerukte wallies die een langspeelpaat en 2 cdees uitbrachten en speelt thans in de driemansformatie De schuldjongens  die in 2018 hun debuutelpee “Everything  you hate is on the run “ uitbrachten.

Berend J. Vonk – Schilderijen – Grafiek – Illustraties – Striptekenaar – Cartoonist
Schuiven naar boven